1. Ana Sayfa
  2. Dijital Pazarlama

SEO Nasıl Yapılır? Site İçi SEO Site Dışı SEO Nedir?

SEO Nasıl Yapılır? Site İçi SEO Site Dışı SEO Nedir?
0

SEO; tek bir çalışma ile değil, birçok çalışmanın birbirine entegre bir biçimde çalışması sonucu sonuç vermektedir. SEO nasıl yapılır sorusuna cevap verecek olursak;

  • Site İçi SEO – On-Page SEO
  • Site Dışı Optimizasyon
  • Teknik SEO
  • Anahtar Kelime Araştırmaları

SEO, kullanıcıların arama motorlarının sorgusu sonucu web sitenizin üst sıralara çıkmasını sağlayan çalışmaların bütünüdür. SEO çalışmaları bir bütün olması itibariyle birbirinden bağımsız düşünülemez. Çalışmalar koordineli ve birbiriyle ilişkili şekilde yürütülmelidir.

Site İçi SEO Nedir? On-Page SEO Nedir?

Site İçi SEO, diğer bir adıyla on-page SEO olarak da bilinmektedir. Site içi teknik çalışmalarının bütününü oluşturmaktadır.

Site İçi SEO, arama motorlarının web sitesini anlayabilmesi ve tarayabilmesi daha sonrasında da sonuç dizinine ekleyebilmesi için sürdürülen teknik çalışmalarının bütününü oluşturmaktadır. SEO çalışmalarının başlangıç noktası site içi teknik çalışmalarla yürütülmelidir.

Site İçi SEO Nasıl Yapılır? On-Page SEO Nasıl Yapılır?

Web sitenizi, markanızı ya da şirketinizi geliştirmek, potansiyel müşterilerinize ve hedef kitlenize ulaşmak istiyorsanız eğer bu işe tabiri caizse dört koldan sarılmanız gerekmektedir. Web sitenizin tüm arama motorlarında ve her yerden hedef kitlenize ulaşabilir olması önemli bir etken.

Tüm bu çalışmalar öncesinde Site İçi SEO yaparken öncelikli olarak optimize etmeniz ve dikkat etmeniz gereken üç alan;

  • Site Başlığı
  • Site Açıklaması
  • Sitede yer alan URL’ler

Arama motorlarının sonuç sayfasında web sitenizin kullanıcıların sorgularına karşılık nasıl göründüğü büyük bir önem taşımaktadır. Bu sebeple site başlığı, site açıklaması ve sitede yer alan URL’ler öncelikli olarak incelenmesi ve optimize edilmesi gereken alanlardan ilkidir.

Web sitenizde yer alan her sayfa için benzersiz bir başlık, benzersiz bir açıklama girmeniz gerekmektedir.

Site İçi SEO yaparken dikkat etmeniz gereken diğer alanlar;

  1. Site İçi SEO, bir diğer adıyla On-Page SEO çalışmalarını başlamadan önce Google, Yandex ve Bing gibi aktif ve büyük arama motorlarına ve bu arama motorlarının sitenizi analiz edebileceğiniz Google Search Console, Yandex Metrica gibi araçlarını sitenize entegre etmeyi unutmayın.
  2. Google Analytics kaydınızı oluşturun, SEO’ya dair yapacağınız tüm çalışmalarda veriler sizin için önemli bir değer taşıyor olacak. Verilerinizi incelemek, takip etmek ve analizler sonucunda geliştirmeler yapmalısınız.
  3. Web sitenizin site haritasını oluşturun, sitenize oluşturacağınız site haritası arama motorlarının web sitenizi anlayabilmesini, tarayabilmesini ve dizine eklemesini kolaylaştıracak çalışmalardan biridir. Site haritanızı XML-Sitemaps Generator gibi site haritası oluşturucu araçlardan yararlanarak oluşturabilir ve Webmaster araçları yardımıyla arama motorlarına bildirebilirsiniz.
  4. Robots.txt dosyanızı oluşturun, arama motorlarının web sitenizde gezinebilmesini kolaylaştıran yöntemlerden bir diğeri de oluşturacağınız .txt dosyasıdır. Robots.txt dosyası ile arama motorlarına komut verir ve web sitenizi tarayabilmesini kolaylaştırabilirsiniz.
  5. Anahtar Kelime belirleyin ve analiz edin, kullanıcıların arama motorlarında yapacakları sorgu sonucu web sitenizin görünürlük kazanması için belirlediğiniz anahtar kelimeler önemli bir rol oynamaktadır. Belirleyeceğiniz anahtar kelimeler sayesinde hedef kitlenize ulaşabilir, web sitenizin tıklama, ziyaretçi ve görünürlük elde etmesini kolaylaştırabilirsiniz.

    Anahtar Kelime Nedir? Anahtar Kelime Nasıl Bulunur? adlı yazıma göz atabilirsiniz.
  6. Heading düzenlemelerini yapın, web sitenizde yer alan içeriklerin H1 – H6 şeklinde başlıklandırılması oldukça önemlidir. SEO çalışmalarını sürdürürken içeriklerinizde de bir hiyerarşi bulunmalı bu sebeple heading düzenlemeleri içerik formatında önemlidir.
  7. İçerik Analizi ve Görsel Optimizasyonu yapın, web sitenizde yer alacak içeriklerin nişinizle uyumlu ve kullanıcıların sorgularına karşılık arama motoru sonuç sayfasında kullanıcı deneyimine uygun sonuçların olması önem taşımaktadır. İçerik analizlerini düzenli olarak yapıp ve aktif içerik girişleriyle SEO çalışmalarını besleyebilirsiniz. İçeriklerinize ekleyeceğiniz görsellerin optimize edilmesi de bir bütünlüğü temsil edecektir.
  8. Dahili Link/Dahili Bağlantı çalışması yapın, bir diğer adıyla iç linkleme web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların web sitenizde uzun süre kalması ve gezinmesi için önem teşkil etmektedir. Bu sebeple yazılarınızda iç linklemeye ve tamamlayıcı yazılarınızla bir bütünlük oluşturmaya özen göstermelisiniz.

Site Dışı SEO Nedir? Off-Page SEO Nedir?

Site Dışı SEO diğer adıyla Off-Page SEO, web sitelerinin arama motorlarında popülerliğini belirleyen ve web sitenizin SEO puanına ciddi katkılarda bulunan çalışmaların bütününü oluşturmaktadır.

Site Dışı SEO Nasıl Yapılır? Off-Page SEO Nasıl Yapılır?

  1. Marka Bilinirliğinizi artırın, Site Dışı SEO çalışmalarıyla web sitenizin daha fazla görünür olması için çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar markanızın, işletmenizin ya da blog sitenizin potansiyel müşteri ve hedef kitlelerinize ulaşmasını hedeflemek amacıyla yapılır. Markan bilinirliğinizi artırmak için pazarlama çalışmalarına ve sosyal medya üzerinden marka bilinci oluşturmaya başlayabilirsiniz.
  2. Backlink çalışmaları yapın, kaliteli web sitelerinden alacağınız tabıtım yazıları, haber yazıları sizin web sitenizin SEO puanının değerlenmesi açısından önem taşımaktadır. Güncel backlink analizleriyle sitenizi ve domain değerinizi güçlendirin.
  3. Sosyal Medya çalışmaları oluşturun, sosyal medya hesaplarınız üzerinden yürüteceğiniz paylaşım ve PR çalışmalarıyla web sitenize destek vermeyi ve yönlendirme yapmayı unutmayın. Facebook, İnstagram, Twitter, Linkedin, Pinterest gibi popüler sosyal medya hesaplarında aktif rol almaya çalışın.
  4. Rakip Analizi yapın, markanız veya işletmeniz için gerekli olan sektörel araştırmaları sıklıkla takip etmeli, anahtar kelime analiziyle entegre olarak sürdürebilmelisiniz. Rakiplerinizle yakın takipte olmalı, güncel süreçleri takip etmelisiniz.

Teknik SEO Nedir?

Teknik SEO, SEO çalışmalarında yer alan bütün teknik süreci ifade etmektedir. Web siteyi aktifleştirmek, içerikleri ve görselleri optimize etmek haricinde arka planda bulunan teknik sonuç ve düzenlemelerden oluşmaktadır.

Teknik SEO Nasıl Yapılır?

Teknik SEO yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli alanlar;

  1. SSL Sertifikası kullanın, web sitelerinizde HTTPS uzantısı kullanmanız oldukça önem arz etmektedir.
  2. Hata Analizi yapın, web sitenizde 4xx 5xx durum kodlarının kontrollerini sağlayın ve hata veren sayfalarınızı düzenleyin.
  3. URL Kontrolü yapın, düzenli olarak yinelenen URL, sayfa kontrolünü yapın. Kullanıcılarınızın deneyimini etkin kılmak ve arama motoru sonuç sayfasında yer almak için yineleme sorunlarını ortadan kaldırın.
  4. Site Hızınızı artırın, kullanıcılar çoğunlukla 2 saniye ve daha uzun sürede açılan sitelere bakmadan çıkıyorlar. Bu sebeple sitenizin hızının 2 saniye ve daha az sürede açılması önemli bir etken. Web sitenizi ziyaret eden ziyaretçileri, potansiyel müşterileri kaçırmamak için sitenizin hızını düzenli olarak kontrol edin.

Anahtar Kelime Nedir? Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

Anahtar kelime, kullanıcıların yaptıkları sorgu sonucu arama motoru sonucunda web sitenizin üst sıralarda yer almasını sağlayan en önemli etkendir. Web sitenizle, nişinizle uyumlu anahtar kelimeler belirleyerek bu anahtar kelimeler üzerinde analizler ve çalışmalar yürüterek ve SEO uyumlu içerikler oluşturarak web sitenizi kolaylıkla arama motorlarında üst sıralara çıkarabilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için Anahtar Kelime Nedir? Anahtar Kelime Nasıl Bulunur? yazımı inceleyin.

 

 

 

Yazar Hakkında

Yorum Yap