1. Ana Sayfa
  2. Dijital Pazarlama

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir? SEO Ne İşe Yarar?

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir? SEO Ne İşe Yarar?
0

SEO (Search Engine Optimization) yani Türkçe karşılığıyla Arama Motoru Optimizasyonu, web sitenizin arama motorlarında daha fazla görünürlük elde etmesini, arama motorlarında üst sıralarda yer almanızı sağlayan teknik ve stratejik çalışmaları kapsamaktadır.

SEO, web siteniz için ücretli olmayan tamamıyla organik olarak elde edilen ziyaretçi, tıklama ve arama motorlarındaki görünürlüğünüzü ifade eden çalışmaların tümüdür. SEO çalışmalarıyla web sitenizi arama motorlarında görünürlüğünü arttırabilir ve daha iyi sıralamalar elde edebilirsiniz.

SEO Açılımı Nedir?

SEO, Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerini ifade etmektedir. SEO’nun Türkçe karşılığı ise Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?

SEO, günümüzde dijital pazarlama alanının temel yapı taşlarını oluşturan alanlardan biridir. Kullanıcıların arama motorlarında yaptıkları sorgulara karşılık çıkan sonuç sayfasında yani arama motorlarında üst sıralarda yer almalarını sağlayan çalışmaların tümüdür. SEO çalışmalarıyla, kullanıcıların deneyimini inceleyip bu deneyim sonucunda geliştirmeler yapmak gerekmektedir. SEO ile bir nevi “kullanıcı deneyimi optimizasyonu” yapıldığı söylenebilir.

SEO, günümüzde dijital pazarlama, reklam, iletişim ve pazarlama çalışmalarında önemli rol oynayan bir aktör. SEO, e-ticaret sektöründen işletmelere, kurum ve kuruluşlardan markalara birçok farklı sektör birimlerinin sosyal medya ve dijital pazarlama gibi alanlarda etkin bir rol oynamasında yardımcı olur.

SEO çalışmalarıyla asıl amaçlanan; Google, Yandex gibi arama motorlarının sonuç sayfasında anahtar kelimeler aracılığıyla üst sıralara çıkmaktır. Bir web sitenin, arama motorlarında üst sıralarda yer alması demek; daha fazla tıklama, daha fazla ziyaretçi ve daha fazla görünürlük elde etmek demektir.

Ayrıca SEO çalışmaları, arama motorlarının web sitelerini daha rahat anlayabilmesini ya da tarayabilmesini ve bu tarama sonucunda dizinine eklemesine yardımcı olmaktadır.

SEO çalışmalarıyla web sitenizin performansını arttırabilir, hedeflenen anahtar kelime ya da kelimelerde yapacağınız içerik çalışmalarınızla arama motorlarında üst sıralarda daha fazla görünürlük elde edebilirsiniz.

SEO Ne İşe Yarar?

SEO, arama motorlarında web sitenizin en üst sırada yer almasını sağlama çalışmalarıdır. Markalar, sahip oldukları web sitede geliştirdikleri SEO çalışmalarıyla potansiyel müşterilerine, hedef kitlelerine kolaylıkla ulaşabilirler. Bir blog sitesi sahibi iseniz, nişinize göre özgün olarak yazdığınız yazıların ilgili hedef kitlesine ulaşmak için de SEO’ya ihtiyaç duyarsınız.

Günümüzde Dijital Pazarlama sektörünün gelişmesi ve bir ihtiyaç haline gelmesiyle birlikte dijital pazarlamanın bir alanı olan SEO da değerlenmiş durumdadır. SEO çalışmalarınızla hitap ettiğiniz hedef kitlenize kolaylıkla ulaşabilir, potansiyel müşterilerinize ürün veya hizmetlerinizi tanıtabilir, web sitenizde trafik oluşturabilirsiniz.

SEO, web sitenizi üst sıralara taşımanızla sonuçlanan bir çalışma değildir. SEO, organik trafik elde ederek ulaşmak istediğiniz hedef kitlenizle, potansiyel müşterilerinizle etkili iletişim kurmanız için önemli de bir araçtır.

Temel SEO Çalışması

SEO çalışmalarına başlamadan önce SEO’nun olmazsa olmazlarını bilmekte ve ilk etapta nereden başlanacağını öğrenmekte fayda var. Site içeriğinin özgün ve benzersiz olması, web sitenizin arama motoru sonuç sayfasında yani SERP’te üst sıralarda yer almasını sağlayacak en önemli temel SEO çalışmalarını sizler için sıraladım:

  • Web sitenizin sayfa başlığı: Her bir sayfa için özgün ve benzersiz aynı zamanda arama motoru sonuç sayfasında sizleri üst sıralara çıkaracak bir sayfa başlığı belirlediğinizden emin misiniz?
  • Web sitenizin meta açıklaması: Arama motorlarının web sitenizi anlayabileceği ve dizine ekleyebileceği bir meta açıklamaya sahip misiniz?
  • Web sitenizin URL yapısı: Web sitenizde yer alan sayfalar benzersiz ve SEO açısından uyumlu bir URL yapısına sahip mi?
  • Site Haritası: Web sitenizin sitemap.xml haritası var mı?
  • Robots.txt: Robots.txt dosyanız web sitenize uygun bir şekilde yapılandırılmış mı?
  • Web sitenizde yer alan içerikler: Web sitenizde yer alan içerikler özgün ve benzersiz aynı zamanda kullanıcı deneyimini arttıracak SEO uyumlu mu?
  • Anahtar Kelime: Web sitenize ya da markanıza uygun anahtar kelime araştırması yaparak bu yönde SEO uyumlu içerikler oluşturuldu mu?
  • Responsive Tasarım: Web siteniz responsive tasarıma sahip mi? Kullanıcılar cep telefonu ya da kişisel bilgisayarlarından web sitenizi deneyimleyebiliyor mu?

Temel SEO çalışmaları, SEO’nun ana temelini oluşturan çalışmaların tümüdür. Kullanıcıların yaptıkları sorgu kapsamında web sitenizi ziyaret ettiklerinde deneyimlerini etkileyecek olumlu ya da olumsuz çalışmalar Temel SEO ile başlar.

Daha fazla bilgi için SEO Nasıl Yapılır? yazımı incelemeyi unutma.

Yazar Hakkında

Yorum Yap